Burlövs Öppna Stadsnät logotyp
  • Anslut dig
  • Tjänster i nätet
  • Burlövs kommun
Hej, hur kan vi
hjälpa dig?
  • Villa
  • BRF/SMF
  • Hyresfastigheter
  • Företag
  • Nyproduktion
  • Frågor och svar
  • Dokument
  • 1. Intresserad av fiber
  • Vad är fiber?
    Med begreppet fiber menar man egentligen ett fiberoptiskt kabelnät som kan överföra ljus och data i en närmast obegränsad hastighet.

    Fiberkabeln är själva tekniken som möjliggör att ditt hushåll kan ansluta sig till ett öppet stadsnät och det är Burlövs Öppna Stadsnät som levererar fiberkabelanslutningen till din dörr.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Hur snabb är fibern?
    I dag erbjuds bredbandstjänster med hastigheter upp till 1 Gbit/sekund. I framtiden kommer det att gå ännu snabbare. Själva nätet har i princip obegränsad kapacitet eftersom det fungerar med ljus och fiberoptik.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Hur får jag fiber?
    Sök på din adress för att se om vi har byggt ut eller planerar att bygga ut nätet i ditt område. Om du inte bor i ett av de planerade områdena kan du fylla i en intresseanmälan, så kollar vi om det går att ansluta ditt hus. Går det inte nu kanske det går längre fram, vi bygger ut stadsnätet hela tiden. Vi hör av oss och berättar om läget.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vad kostar det att ansluta sig till fibernätet?
    Priset för anslutning av en villa i ett av våra utbyggda områden är 25 000 kronor. Om du har en annan typ av fastighet kan du kontakta oss för att få reda på om du kan ansluta dig till stadsnätet och vad själva anslutningen kostar.

    Klicka här för att komma till tjänsteportalen. Där kan du uppge din adress och se vilka tjänster som finns och vad de kostar. Det är helt och hållet upp till dig vilka tjänster du vill köpa. Det går också bra att installera fiber utan att köpa till några tjänsteabonnemang.
    Senast uppdaterad 2019-01-01 22:37:00
  • Hur går anslutningen till?
    Bor du i villa blir du kallad till ett gemensamt informationsmöte när det är dags för ditt område att byggas ut. Där går vi igenom alla detaljer och du har möjlighet att ställa frågor om det är något du undrar.

    Därefter bokar vår entreprenör in en tid för ett individuellt projekteringsmöte hemma hos dig. Under mötet går ni tillsammans igenom projektet och kommer överens om hur fiberanslutningen i ditt hem kommer att göras. Generellt så brukar vår entreprenör gräva en smal ledningsgång från det planerade fiberstråket till din grundmur. Detta anpassas så klart till ditt hus förutsättningar.

    Efter grävnings- och håltagningsarbetena görs grovåterställning, vilket innebär att toppskiktet inte återställs. I praktiken betyder detta att exempelvis gräsfrön, stenläggning eller plattor inte kommer att återställas av entreprenören. Vi försöker i möjligaste mån att undvika schakt i t.ex. plattor och stenläggning, men ibland finns det inga andra alternativ.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vågar jag satsa på fiber? Tänk om det kommer något bättre i framtiden?
    Om du är ansluten till ett fiberoptiskt nät kan du sova lugnt. Varje liten glasfiber har obegränsad kapacitet. Nätet är redan idag snabbare än andra alternativ och det finns inget annat som kan komma ikapp. Data i de optiska fibrerna skickas med ljusets hastighet och det finns inget snabbare. Och då utnyttjar vi ändå bara en bråkdel av nätets kapacitet.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Jag bor i hyresrätt och är intresserad av att skaffa fiber. Kan jag skriva på avtalet?
    Nej tyvärr, det måste vara fastighetsägaren som skriver avtalet med oss. Däremot kan det vara en bra idé att framföra dina önskemål om att skaffa fiber till fastighetsägaren, så att denna förstår att det finns en efterfrågan.

    Om du vill kan du också lämna intresseanmälan till oss. Gå i så fall in på sidan för hyresfastigheter i menyn och klicka på "Är du hyresgäst?" för att komma till formuläret. När vi har fått in tillräckligt många anmälningar kontaktar vi fastighetsägaren och berättar om intresset i området.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Om jag väljer att inte ansluta mig, vad händer då?
    I samband med att vi gräver försöker vi förbereda så gott det går för framtida anslutningar. I redan utbyggda områden kommer vi att genomföra förtätningar där vi efteransluter fastigheter.

    Priset under utbyggnadstiden (dvs medan vi bygger ut stadsnätet i de planerade utbyggnadsområdena) förblir detsamma, 15 000 kr. Därefter kommer kostnaden att gå upp till 25 000 kr. Anledningen till den högre kostnaden är att vi då måste skicka ut teknisk personal på nytt eftersom vi inte längre kommer att ha pågående entreprenader i kommunen.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Kommer värdet på min bostad att öka om jag installerar fiber?
    Än finns det ingen statistik som visar att värdet ökar, men man brukar säga att bostäder med fiberanslutningar är mer attraktiva på bostadsmarknaden än bostäder utan fiber.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Hur lång tid tar det att få fiber?
    Tidplanen ser olika ut för de olika områdena. Från sista anmälningsdatum för ett område tar det i regel ett halvt till ett helt år innan samtliga fastigheter som har beställt fiber är anslutna och kan börja använda sig av tjänsterna.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • 2. Det öppna stadsnätet
  • Vad är ett öppet stadsnät?
    Ett öppet stadsnät är en slags marknadsplats och webbportal där tjänsteleverantörer inom tv, bredband och telefoni är välkomna att erbjuda sina tjänster. Du som slutkund väljer själv vilka tjänster du vill ha och det råder full konkurrens på lika villkor.

    Klicka här för att komma till tjänsteportalen. Där kan du se vilka tjänster som finns och vad de kostar.

    Ett öppet stadsnät innebär att du själv kan välja dina tjänster och leverantörer, medan fiber är själva tekniken och infrastrukturen som gör det hela möjligt.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vilka tjänster erbjuder ni?
    Idag erbjuder vi internet, telefoni och tv. Men det kan komma fler tjänster efter hand. Vi håller koll på den tekniska utvecklingen och ser hela tiden till att det finns intressanta tjänster för dig.

    Klicka här för att komma till tjänsteportalen. Där kan du se vilka tjänster som finns och vad de kostar.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vad är bredbandstelefoni/ IP-telefoni?
    Bredbandstelefoni är telefoni över internet eller bredbandsnätet. Därför kallas denna form av telefoni både bredbands-, internet-, IP- och webbtelefoni. Med bredbandstelefoni slipper du nätavgiften och du kan få lägre samtalspriser, både inom Sverige och till utlandet. Och du behöver varken byta telefon eller telefonnummer.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vad är IP-tv?
    IP-tv är tv över internet eller bredbandsnätet. Du har möjlighet att välja olika kanalpaket från flera olika tv-leverantörer. Vill du ha IP-tv tecknar du ett abonnemang i tjänsteportalen.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Hur fungerar det med säkerheten?
    I ett öppet nät bestämmer var och en sin egen säkerhet, eftersom du är en del av det öppna nätet när du är uppkopplad. Vill du vara säker mot intrång bör du därför installera en brandvägg och virusskydd för att skydda din dator.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • 3. Teckna avtal
  • Vad ingår i anslutningsavgiften?
    I anslutningsavgiften ingår att vi gräver in en fiberoptisk kabel i din fastighet. På insidan av huset sätts en liten överlämningspunkt där man byter från utomhuskabel till inomhuskabel. Installationen avslutas med att en CPE (en tjänstefördelare) sätts in. Om man inte vill ha tjänstefördelaren där kabeln kommer in, erbjuder entreprenören kompletterande vidaredragning av anslutningskabel enligt särskild prislista.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • När sker betalningen?
    Betalningen sker först efter att din installation är gjord, alternativt när hela ditt område är installerat. Vi skickar då hem en faktura till dig med 30 dagar till förfallodatum.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Har jag några avgifter till er efter installationen?
    Nej, du betalar endast en installationsavgift till oss. De kostnader som du därefter betalar är till de leverantörer som du väljer att teckna tjänster med. I tjänsteportalen kan du se vilka leverantörer du kan välja bland.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Kan jag få ROT-avdrag på ert avtal?
    Sedan Skatteverket 2015 ändrade villkoren för ROT har vi tyvärr inte längre möjlighet att erbjuda ROT-avdrag till dig som kund.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • 4. Grävning på tomten
  • Går det att använda samma rör till fibern som jag har till t.ex. elen?
    Nej, det går inte. Fibern behöver ett eget rör.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Hur vet jag var på min tomt ni kommer att lägga fiberkablarna?
    Inför att nedgrävningen av fiber sker i ditt område bokar vår entreprenör in ett projekteringsbesök med dig. Vid besöket går ni tillsammans igenom var fiberkabeln ska gå, både på tomten och inne i huset.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Måste jag veta var vatten- och elledningar går inför projekteringsmötet?
    Nej, det behöver du inte. Vi kollar upp det innan vi börjar gräva. Tänk på att markera ut kablar som t.ex. robotgräsklippare, ledningar till pool eller liknande – det kan vi inte se.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vem ser till att min trädgård återställs efter grävningsarbetet?
    Vår entreprenör återställer marken exklusive ytskikt som till exempel marksten, plattor, asfalt eller gräsytor. Detta återställer du själv.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • 5. Efter installationen
  • Kan jag välja vilken leverantör jag vill?
    Du kan välja fritt bland de leverantörer som valt att sälja sina tjänster i Burlövs Öppna Stadsnät. Du hittar vilka leverantörer som finns tillgängliga genom att söka på tjänsteportalen.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vilken CPE/tjänstefördelare installerar ni?
    Vi använder oss av en CTS HES-3106.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Var hittar jag tjänsteutbudet?
    De tjänster du får tillgång till genom fibernätet hittar du i tjänsteportalen. Där hittar du all information om tjänster, leverantörer, priser och villkor.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vad gör jag med mina tidigare lösningar?
    Vi kommer inte att ta bort eller förstöra någon av dina tidigare anläggningar. Du säger själv upp de tjänster som du inte längre önskar hos respektive leverantör. Glöm inte att kontakta din befintliga leverantör för att föra över telefonnummer och e-postadress.

    Eftersom vi i Burlövs Öppna Stadsnät inte har något tvång på att teckna avtal om nya tjänster rekommenderar vi att du väntar med att säga upp dina befintliga tjänster till dess att du har fått fibern installerad. På det sättet riskerar du inte att stå utan bredband, tv eller telefoni om installationen av någon anledning skulle bli försenad.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Kan jag fortsätta använda mitt trygghetslarm?
    Trygghetslarm är ofta kopplade via det fasta telefonnätet. Om du vill gå över till telefoni via fiber går det bra att koppla om trygghetslarmet som kommunen levererat så att det istället går via GSM-nätet. Kontakta hemtjänsten i kommunen, så hjälper de dig.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Vart vänder jag mig vid problem?
    Om du har tecknat avtal med en tjänsteleverantör (inom bredband, tv eller telefoni) är det denna du ska kontakta för att felanmäla problemet. Du hittar kontaktuppgifterna till samtliga tjänsteleverantörer på tjänsteportalen.

    Har du frågor eller problem med kabeln kontaktar du oss via vårt kontaktformulär. Det kan till exempel gälla själva installationen, att kabeln blivit avgrävd eller att du inte kommer in i tjänsteportalen när du ska beställa dina tjänster.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Är det svårt att byta tjänsteleverantör?
    I tjänsteportalen väljer du enkelt vilken leverantör du vill byta till. Där hittar du alla leverantörer och deras tjänster och priser. Avtalstiderna är korta så du har inga långa uppsägningstider när du vill byta.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Jag vill dra min fiber-kabel i huset runt ett hörn, går det?
    Fiberkabeln är gjord av glas och därför är den också väldigt känslig. Vi brukar rekommendera att man inte ska böja den mer än att den hade kunnat böjas runt en gammal femkrona.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Jag ska gräva på min tomt, var går er kabel?
    Du som planerar att gräva, schakta eller spränga ska i första hand gå in på www.ledningskollen.se och rita in det aktuella området på en karta.

    Det skickas då en automatisk förfrågan till alla ledningsägare som har angett att de har ledningar i det aktuella området. Därefter sker kontakt med de berörda ledningsägarna för ledningsanvisning. Att använda sig av ledningskollen är gratis.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Jag ska flytta. Vad ska jag göra och vem ska jag kontakta?
    När du flyttar ska du själv avsluta de tjänsteabonnemang du tecknat. För att säga upp dina avtal kontaktar du dina leverantörer som du tecknat avtal med inom internet, tv och telefoni. På så vis kan den nya ägaren av bostaden teckna avtal i sitt namn på fibern. Du behöver inte kontakta oss på Burlövs Öppna Stadsnät.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
  • Om tjänstefördelaren CPE går sönder, får jag en ny utan extra kostnad?
    Under de första två åren efter installation ägs tjänstefördelaren av stadsnätet och omfattas därmed av en utbytesgaranti för funktionsfel. Därefter övergår tjänstefördelaren i din ägo och du får själv stå för en ny vid eventuellt fel.
    Senast uppdaterad 2018-01-11 14:21:39
Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren. Om du inte hittar det du söker kan du skicka in din fråga till oss, så får du svar.
Kontaktformulär
LOGOTYP_VIT200
Burlövs kommun Box 53 232 21 Arlöv
Telefon: 040-625 60 00 E-post: www.burlov.se